Educatiefonds

Marial Achieng gaat vanwege zorgelijke thuissituatie naar kostschool

Haar vader werkt al zeker anderhalf jaar als tuinman en / of dierverzorger op Zahara Farm. Ook is hij ‘askari’ ofwel nachtwaker voor een beveiligingsbedrijf. Beide zijn overigens geen vaste baan en min of meer ongeschoold werk, zijn inkomen is laag. Het betalen van de huur en electriciteit voor hun huisje is al een probleem, daarnaast 2 kinderen op het voortgezet onderwijs en nog een kleintje op de basisschool is financieel een ‘strop’. Ervoor zorgen dat er voor iedereen iets te eten is valt ook niet mee. Nog meer omdat de moeder van Marial vorig jaar besloten heeft om bij Clement weg te gaan.

Op een dag brengt Clement zijn dochter Marial (17) naar Zahara Farm, want ik kan 1 keer per week wel iemand gebruiken om te helpen met het huishouden. Ze kan hier beginnen en de eerste 2-3 weken kijk ik hoe het gaat en werk ik haar in. Ik besluit dat ze kan blijven zodat ze zelf een zakcentje kan verdienen.

Terwijl ze in huis werkt leer ik haar steeds een beetje beter kennen. Wanneer ik haar vraag hoe het gaat op school vertelt ze dat ze na de lessen eerst helpt om voor haar broer en zussen te zorgen. Er is dan geen tijd om te leren. s’Avonds is er meestal geen electriciteit en van studeren komt het dan dus ook niet. Bovendien heeft ze al jaren problemen met haar maag, maar ze weet niet precies wat het is. Ze is ook al meer dan eens naar huis gestuurd wanneer haar ouders niet in staat waren haar schoolgeld te betalen.

Ze zou heel erg graag naar kostschool willen, dat is haar gebed, zodat ze meer tijd heeft om te leren. Op kostschool is er ook elke dag iets te eten en kun je tot s’avonds laat en zelfs s’nachts studeren.

Voor Marial werd een sponsor gevonden en op maandag 5 februari 2024 brengen we haar voor het eerst naar kostschool in Nakuru!

Aanmeldingen voor het Educatiefonds 2024 uit Poro en Katito

Via de moeder van een vriendin van mij uit Poro (Maralal) werd Sylvia Nachami aan ons voorgesteld. Haar vader is overleden, er zijn 5 kinderen die nog thuis wonen en hun moeder doet wat schoonmaak werk hier en daar. In Poro is de situatie van dit gezin bekend als ‘needy and poor’, ofwel hulpbehoevend en armoedig. Sylvia heeft haar basisschool afgerond met 287 punten uit 500, wat ongeveer uit komt op een B- ofwel een 8. Ze is een slim meisje en begon dit jaar in Moi Girls Maralal, form 1. We zijn voor haar nog op zoek naar een sponsor.

‘Visitation Daughters’ uit Katito stelden 3 meisjes aan ons voor, waaruit we één meisje geselecteerd hebben die we zouden willen sponsoren. Haar naam is Fyona Achieng (14) , ze is nummer 6 in een gezin met 8 kinderen. Al haar zussen hebben nooit de kans gehad om naar het voortgezet onderwijs te gaan omdat er gebrek aan schoolgeld was. Als gevolg daarvan kregen ze allemaal te maken met tienerzwangerschappen. Fyona is nog haar moeders enige hoop, haar vader is 12 jaar geleden overleden. Fyona’s moeder is daarnaast HIV+. Ze is nauwelijks in staat eten op tafel te brengen voor alle kinderen. Als ze wat geld heeft gaat het van ‘hand to mouth’.

HHD-EF Sponsorlijst 2024

Via de link hieronder kun je zien wie er gesponsord wordt en wie er nog volledige of deels sponsoring nodig heeft voor zijn of haar opleiding. De jongeren met oranje gearceerde vakjes hebben nog (deels-) een sponsor nodig.

08032024 HHD-EF sponsorlijst 2024

Note: Wilt u een van deze meisjes sponsoren? Vraag dan naar hun aanmeldingsformulier

Alle sponsorlingen van 2023 slaagden met gemiddeld een B- voor hun examen!

Gefeliciteerd Grace Ntonisan!

Het was een uniek jaar, want alle door Stichting Galilea gesponsorde Educatiefonds leerlingen deden in 2023 hun examen.  En met succes! Grace, Sabrina en Nasieku uit het ‘manyatta’ dorp Olturot haalden allemaal een B- wat in Nederland een 8 zou zijn.

Grace Wanjiku, de oudste van de tweeling haalde een ‘B plain’ ofwel een 8,5 en had daarmee de beste cijfers van alle examen-sponsorlingen.

Met een ‘C+’ deed ook Esther Wangechi het nog prima want ze kwam uit op een 7.8. Daarmee had ze overigens wel de laagste score van de vijf.

De tweeling Grace en Esther komen uit Muranga County, wat in Central Province ligt.

Geslaagd! We feliciteren al ‘onze’ meiden èn hun sponsors van harte met deze resultaten!

Onze ‘sponsorlingen’ van 2023 zitten allemaal in een overgangsfase van voortgezet onderwijs naar een beroepsopleiding. Als Stichting Galilea blijven we hen – voor zover mogelijk – ondersteunen met behulp van ons HHD-programma.


Streefbedrag 2024: € 500,- per leerling per jaar, € 40,- per maand, € 1500,- voor 3 EF leerlingen

Geef: o.v.v. Educatiefonds (eventueel met naam van de leerling)