Educatiefonds

‘Onze’ meiden, we zijn trots op ze!

Bijna allemaal komen ze uit een klein woestijnachtig dorpje genaamd Olturot, een droge onderontwikkelde omgeving ten oosten van het Turkana meer. Veel meisjes hier hebben al een baby als ze nog geen 16 jaar zijn. Sommigen worden alleenstaande moeder, maar tienerhuwelijken komen ook regelmatig voor.

De meisjes die gesponsord worden door dit project komen uit een gecompliceerde gezinssituatie. En er komen elk jaar nog steeds nieuwe aanmeldingen voor sponsoring. Jenisa, Grace, Sabrina en Nasieku komen allemaal uit Olturot in Marsabit County.

Vorig jaar hebben we besloten ook een tweeling  op te nemen in het Educatiefonds. Grace Wanjiku (17) en Esther Wangechi (17) komen uit een dorpje in Muranga County en hun moeder woont in een sloppenwijk. Tijdens vakanties gaan ze meestal naar hun oma.

Nasieku heeft Nomadische ouders

Ze is opgegroeid als één van de 9 broertjes en zusjes met nomadische ouders. Een uitzondering is dat haar ouders juist graag willen dat al hun kinderen naar school gaan. In de cultuur waar ze vandaan komt is het uitzonderlijk dat er niet van haar verwacht wordt dat ze voor het vee zorgt, maar een toekomst voor zichzelf kan opbouwen. Nasieku wil graag lerares worden om ervoor te zorgen dat iedereen naar school kan en leert lezen en schrijven! Omdat ze een heel groot gezin hebben zijn de ouders niet in staat om voor iedereen schoolgeld te betalen.

Sabrina gered van uithuwelijking…

Tijdens de corona pandemie werd ze zwanger en daarom op 15-jarige leeftijd bijna uitgehuwlijkt aan een oudere man, als zijn 3e vrouw. Gelukkig kwam ze naar CITAM Olturot waar ze opgevangen en gered werd van een tienerhuwelijk. In juni 2021 werd er een gezond zoontje geboren, pastor Terry en haar man Stanley zorgen voor hem wanneer Saberina naar school gaat. Haar grote droom is om verpleegster te worden en we zijn onder de indruk van haar moed om voor zichzelf op te komen.

Als Christelijke organisatie vinden we het belangrijk om haar met behulp van het Educatiefonds een uitweg te bieden en hopen we dat haar familie en andere meisjes in de omgeving haar als een voorbeeld zullen zien!

Grace’s moeder is weduwe met 10 kinderen…

Als weduwe tien kinderen groot brengen is al een hele opgave – ervoor zorgen dat er voor iedereen iets te eten is. Om daarnaast ook nog schoolgeld te betalen is voor haar niet op te brengen. Grace groeit op in een bescheiden manyatta, haar thuis. Ze wil heel graag verpleegster worden later om zo de zieken in haar dorp te kunnen helpen. Wat zal het een bemoediging zijn als we die droom werkelijkheid maken! Ze is een jonge Christen en ze zingt graag met het praise & worship team van haar kerk, Citam Olturot.

Mama Jenisa bidt voor beter leven van haar dochter

Een moeder en 3e vrouw komt op voor haar oudste dochter! Zelf werd ze op 10-jarige leeftijd uitgehuwelijkt en haar gebed is dat ze haar dochters op weg kan helpen naar een beter leven.  De vader van het meisje wil niet bijdragen aan haar onderwijs maar verwacht dat ze helpt bij het verzorgen van het vee, volgens de lokale levenswijze en traditie. Mama Jenisa vertelt haar verhaal aan pastor Amani en ze stelt haar vertrouwen op God. In de kerk zingt ze samen met andere vrouwen in het ‘praise & worship’ team. Haar dochter is actief met de zondagschool.

Kort overzicht van de meisjes die Stichting Galilea sponsort

EF HHD lijst sponsoring 2023

Stichting Galilea biedt kansen

Met behulp van het Educatiefonds leren ‘onze’ meiden om straks voor zichzelf te kunnen zorgen, ze hebben kans op een vervolgopleiding en hun eigen unieke plaats in de maatschappij.

Ze worden een voorbeeld voor anderen in hun omgeving – ‘young leaders’!

Er is hoop – voor jongeren met HIV+, er is hoop voor weeskinderen, er is hoop voor meisjes die graag naar school willen in plaats van vastlopen in verwachtingen van hun cultuur…

Zij durven weer te dromen!

—————————————————————————————————————————————

Partner 1:                      Citam Missions

Streefbedrag 2023:    € 2500 voor het sponsoren van 6 leerlingen (per jaar)

Geef o.v.v:                    Educatiefonds