Zahara Farm

In februari 2021 ben ik verhuisd, dat was al langere tijd mijn wens. Uiteindelijk kwam ik bij een wat ouder huis uit met een mooie tuin erbij. Nog geen 500 meter verderop is er een ‘borehole’ met directe watervoorziening naar het huis. Ook is er een verharde weg vlakbij en het is ongeveer 10-15 minuten rijden van Kiamunyi naar Nakuru centrum. Het voelt landelijk maar toch zijn de meest belangrijke voorzieningen goed bereikbaar. Het idee was om hier een ‘pilot project’ op te zetten onder de Keniaanse zuster organisatie van Stichting Galilea, Zahara Galilea.Tijdens de corona gingen de huurprijzen omlaag en dit was dan ook een goede periode om hier in Nakuru iets nieuws op te starten!

Zahara is een Hebreeuws woord of een naam welke ‘straling’, ‘bloeien’, ‘glanzend’ of ‘schijnen’ betekent.

Wat groeit en leeft er op Zahara Farm?

Op Zahara Farm houden we kippen, parelhoenders, eenden, ganzen en kalkoenen. Deze houden we voor de leg maar ook voor vlees van eigen consumptie of verkoop. Tijdens het weekend van Pasen hebben we bijvoorbeeld een van de kalkoenen gegeten met onze gesponsorde jongeren – terwijl ze hier op Zahara Farm uitgenodigt werden voor een ‘Zahara Family’ weekend.

In onze groentetuin groeit er van alles – vooral rode bieten, sla en spinazie doen het goed. Soms kopen we zaden om te zaaien; maar voor tomaten, paprika, lente ui, ‘sukuma wiki’, spinazie en aardappels meest zaailingen. Er zijn ook een paar kruiden struikjes zoals basilicum, rozemarijn, pepertjes en salie.

Op de omheining klimt een prachtige passievrucht waarvan we dit jaar de eerste vruchten verwachten. Jaarlijks oogsten we ook zeker 6-7 trossen bananen en 3-4 emmers met avocados.

Welke verbeteringen zijn er aangebracht op Zahara Farm?

Er is de afgelopen jaren o.a. geïnvesteerd in een binnen- en buitenverblijf voor de vogels, 20 konijnenhokken, een omheining voor de groentetuin, zaadbedden en vorig jaar is er een eenvoudig irrigatiesysteem aangelegd welke aangesloten is op een kleine watertank. We hopen deze te gaan vervangen met een watertank van 10.000 liter om tijdens het droge seizoen meer ‘back-up’ te hebben voor de groentetuin zodat we ook dan zowel de dieren als het huis (deels) kunnen voorzien van groente.

Zo nu en dan is het ook nodig om reparaties te doen van bijvoorbeeld de omheining, konijnenhokken of de waterpomp.

Op zoek naar meer konijnen en vogels

Tijdens het droge seizoen hebben we alle konijnen die we hadden opgegeten of verkocht. Het is de bedoeling dat we binnenkort weer minstens 10-20 dieren hier op Zahara Farm zullen houden en fokken. Konijnenvlees is erg lekker en de prijs ervan is ook goed. Bovendien groeien er in onze ‘shamba’ diverse lokale groente die ze graag eten.

We hebben er sinds kort vier nieuwe ganzen bij die zich inmiddels prima thuis voelen. In de loop van het jaar komen er wellicht ook nog meer parelhoenders, eenden en kalkoenen bij. Overdag grazen  en scharrelen de vogels vaak buiten en houden het gras mooi kort…

Zahara Farm, een thuis van huis voor jongeren

Deze lokatie biedt ons de mogelijkheid om jongeren die door Stichting Galilea gesponsord worden te ontvangen en verwelkomen. Er zijn er die voor een paar dagen komen, anderen blijven voor langere tijd. Vorig jaar hadden we Timothy, totdat hij besloot om op zichzelf te gaan wonen met een goede vriend van hem. Op dit moment woont Nasieku hier en doet een computer training terwijl ze wacht op toelating voor een universiteit.

Op Zahara Farm besteden we aandacht aan deze jongeren door ze te mentoren bij hun studiekeuze, ze persoonlijk te leren kennen, te praten over cultuur en geloof en ze de ruimte te bieden om zo nu en dan ook een goede vriend of vriendin te brengen. Er komt soms ook openheid over een thuissituatie waar iemand mee zit of problemen op school zoals examenvrees.

Gedurende vakanties proberen we jongeren die naar kostschool gaan of niet in Nakuru studeren altijd voor een paar dagen naar Zahara Farm te laten komen om zo contact met ze te houden. Ze helpen dan ook mee in huis, met het verzorgen van de dieren of in de tuin. Er is één ‘guestroom’ waar Nasieku nu gebruik van maakt maar waar er ook weleens 4 slapen.

Zahara Farm is een bijzonder mooie aansluiting op en een uitbreiding van ons Educatiefonds en HHD-programma!


Partner 1:                    Stichting Galilea

Partner 2:                    Zahara Farm

Streefbedrag 2024:   € 1000,-

Geef:                        :    o.v.v. Zahara Farm