Kenia nieuws april

Wateroverlast in Oost-Afrika, ook in Nederland zijn er beelden van gebroken dammen, onbegaanbare wegen, wild stromende rivieren die zich zomaar ergens een weg banen, wegspoelende auto’s en inmiddels honderden doden in Kenia…

Ik krijg diverse berichtjes van mensen, hey Carolien, hoe is het bij jou? Gelukkig heb ik persoonlijk nog niet te maken gehad met dit soort vreselijke situaties hier in Nakuru. Vooralsnog is de damdoorbraak in Solai het dichtst bij huis, ongeveer 45 minuten hier vandaan. Helaas heeft deze dam een jaar of zes ook al een keer een zelfde ravage veroorzaakt waarbij ‘livelihoods’ van veel mensen verwoest werden en zowel kinderen als ouderen verdronken.

Het is triest maar bijna elk regenseizoen zien we weer soortgelijke situaties. Het ene jaar nog erger dan het andere…Moet de overheid hier niet iets aan doen, kan de overheid hier iets aan doen? Hulp organisaties doen hun uiterste best om te redden wat er te redden valt.

God bedwingt de wateren, en stromen vallen droog, laat Hij ze gaan dan ontwrichten ze de aarde. Job12:15

Scholen blijven voor onbepaalde tijd gesloten vanwege noodweer

Wanneer de vakanties voorbij zijn – zijn de meeste jongeren onderweg van huis om terug te gaan naar school. Nu diverse wegen onbegaanbaar zijn, wegen zelfs instorten en wegspoelen en auto’s en bussen meegomen worden in overstromingen heeft de overheid de school ‘vakanties’ verlengd. Eerst voor een week, maar omdat het weersvooruitzicht voorlopig nog niet beter wordt gaan ook vandaag de scholen nog niet heropend worden voor onbepaalde tijd. Om, voor zover mogelijk, Keniaanse burgers veilig te stellen deze dagen.

Marial Achieng: Dat betekent o.a. voor Marial dat ze op dit moment nog niet terug naar kostschool gaat. Wel hebben we al samen inkopen gedaan voor haar volgende termijnen, spullen die ze nog nodig heeft daarvoor. Ook is Marial een paar dagen hier bij ons op Zahara Farm geweest tijdens haar vakantie om Nasieku gezelschap te houden.

Nieuwe aanmeldingen: Er zijn ook nog twee nieuwe aanmeldingen voor ons Educatiefonds die geen sponsor hebben; Sylvia uit de buurt van Maralal en Fyona uit de buurt van Kisumu. Op onze website is onder het menu ‘Ontwikkelingsprojecten’ bij Educatiefonds en HHD-programma een recente sponsorlijst te vinden met informatie over alle jongeren die door Stichting Galilea gesponsord worden of nog een sponsor nodig hebben.

April doet wat hij wil….

Na Pasen gingen Esther, Jenisa, Timothy en de tweeling allemaal weer naar huis. Meteen daarna was het tijd om de groentetuin klaar te maken om weer diverse groenten te zaaien en planten. Dit jaar doen we spinazie, sukuma wiki en managu allemaal groene bladgroente. We proberen ook rode uien en opnieuw lente ui en een paar stronkjes prei. Sla, rode bieten en tomaten zijn ook weer van de partij. Groene paprika proberen we voor het eerst. Daar zijn we samen met de tuinman een paar dagen mee bezig want alles wordt met de hand en maar met een of twee stukken gereedschap gedaan. Tevreden kijken we vervolgens naar de tuin als alles er weer mooi bij ligt en nu maar hopen dat er goed groeizaam weer komt.

Studieadvies: Ondertussen geven we voor zover mogelijk studieadvies aan de jongeren die dit jaar naar de universiteit hopen te gaan. Sabrina heeft zich aangemeld voor lerares maar wil eigenlijk de verpleging in. Overigens zijn haar cijfers onvoldoende om verpleging te gaan doen. Dus eerst gaan voor diploma verpleging of toch voor lerares gaan? Esther (tweeling) wordt vooreerst niet geplaatst en moet opnieuw een studiekeuze doen want lerares zit er voor haar niet in. Nu gaat ze voor iets te doen met ‘business’. Iedereen is inmiddels toegelaten voor een universiteit naar keuze – maar de overheid heeft nog niet de exacte studie laten weten. Daar wachten we nog op.

Verjaardag: Bij toeval kreeg ik de dag voor mijn verjaardag Nederlands bezoek. Na 10 jaar kwam Rien zijn melkvee projecten bezoeken om te kijken hoe het nu gaat. Hij gaf toen veel advies aan Keniaanse boeren. Ik ontmoette hem tijdens een Koningsdag op de Nederlandse ambassade in Nairobi. Hij was op 10 april in Nakuru en kwam even langs op Zahara Farm en nam zelfs stroopwafels en keukendoeken voor mij mee!

Geen stromend water in huis: Sinds 7 april hebben we geen water uit de kraan…We zijn aangesloten op een waterput ongeveer 500 m verderop. De pomp was kapot en het bleek dat deze niet gerepareerd kon worden. Omdat de waterput ook deels ingestort is moest er uiteindelijk een nieuw boorgat gemaakt worden. Voor ons een geluk bij een ongeluk, want dit alles gebeurd nog geen twee weken na het begin van het regenseizoen. Hier op Zahara Farm doen we het nu al een maand met alleen maar regenwater.Wanneer het regent moeten we alle wateropslag punten bijvullen en dagelijks emmertjes water verzamelen voor in huis. We hopen dat we in de loop van de week weer stromend water hebben!

Epicenter Africa: Ondertussen is bekend gemaakt met welk bedrijf we fase 3 van de waterput in Olturot gaan doen. Epicenter Africa gaat daar de pomp installeren en zonnepanelen plaatsen. Het programma voor fase 3 wordt deze week bekend gemaakt.

By His grace, Carolien