Kenia nieuws maart 2024 – Pasen

Pasen vieren we dit jaar op een hele bijzondere manier. We nodigen alle jongeren die gesponsord worden door Stichting Galilea uit om voor het weekend naar Zahara Farm te komen. We willen graag dat ze elkaar allemaal leren kennen en gezamenlijk als ‘Zahara familie’ het Paasfeest vieren.

Bij een buurvrouw kunnen we extra matrassen en pannen lenen want er komen in totaal 10 jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Timothy en zijn huisgenoot Pius slachten samen een geit voor het hele gezelschap. Voor deze twee Samburu’s is dat ‘gesneden koek’ en ze doen dit met expertise.  Onze buurman zorgt er daarna voor dat het geitenvlees op de juiste manier geroosterd wordt. Nasieku gaat de chapaties maken en alle andere meiden helpen mee met het klaarmaken van de groenten.

Er is tussendoor ook tijd om pool of badminton te spelen en Grace, een van de tweeling, vindt het leuk om van iedereen foto’s te maken. ’s Avonds kijken we gezellig met z’n allen een film, een hele boeiende en Bijbelgetrouwe docu-serie over het leven van Mozes. Aan het einde van het weekend is mijn hart vol – vol van vreugde.

Zo vieren we met vrienden, buren en onze jongeren het Paasfeest. Hij is verrezen en leeft! (Opwekking 174)

Wees niet bang. U zoekt Jezus, de man uit Nazareth die gekruisigd is. Hij is opgewekt uit de dood, hij is niet hier.’ (Mar. 16:6)

Nasieku komt toch naar Nakuru

Eind januari zou Nasieku voor een week naar Nakuru komen om haar beter te leren kennen en over haar eventuele vervolgstudie te praten. Maar drie dagen daarvoor werd ze opeens opgebeld door haar voormalige school, Sasura Girls. Er werd haar een baantje aangeboden want ze was voordat ze haar examen deed ‘prefect’. Dat betekent dat ze als leerling een leidinggevende rol had om voor orde te zorgen op school. Ze belde me op en zei dat ze dat wilde gaan doen en dat leek een goed idee.

Ze zou leraren gaan assisteren en jongeren begeleiden, maar al snel bleek dat ze uiteindelijk nog steeds maar als ‘prefect’ functioneerde. Tegelijkertijd werd er van haar verwacht dat ze de jongere meisjes counseling zou geven – vooral op het gebied van sexualiteit want er waren 4 zwangere meisjes op Sasura school. Daar is Nasieku helemaal niet voor opgeleid. Wat nog erger is, is dat sommige collega’s probeerden om haar sexueel te intimideren. Na een maand besloot ze al om ermee te stoppen.

Met het kleine bedrag wat ze had verdient reisde ze af naar Loiyangalani om haar identiteitskaart aan te vragen. Op de terugweg heeft ze haar ‘ leaving certificate’ nog opgehaald van Sasura school en vroeg mij vervolgens of ze naar Nakuru kon komen. Dat was natuurlijk prima.

Net als alle andere jongeren die vorig jaar examen deden wacht Nasieku op toelating voor een universiteit. Het is al bekend dat ze op een van de 6 gekozen studies terecht kan, maar ze weet nog niet welke. Dat wordt pas eind april bekend gemaakt.

Terwijl ze hier op Zahara Farm woont helpt ze mij de eerste twee weken vooral in huis. Ondertussen overleg ik met het bestuur of ze ook een computer training kan gaan doen van 6-8 weken. Serein College, waar Timothy zijn diploma doet, biedt ‘computer packages’ aan waar je vooral met Windows leert te werken en nog wat andere basisvaardigheden zoals het gebruik van internet. Zowel de sponsor als het bestuur stemt ermee in dat Nasieku de computer training kan gaan doen en zo gaat ze twee weken na aankomst hier al van start….

Stichting Galilea bestuur heeft Zoom meeting met CITAM

Voor het uitvoeren van fase 3 van het ‘Olturot borehole project’ moet er besproken worden hoe we de leverancier gaan betalen. Daarvoor leek het me een goed idee om onze penningmeester te vragen of hij zich bij uitzondering een keer beschikbaar wilde maken voor een Zoom meeting met CITAM.

Dat werd georganiseerd en, ondanks dat de uitgangspunten van CITAM en SG eerst tegenover elkaar stonden, kwamen beide organisaties tot een overeenokomst en er werden afspraken gemaakt. Het installeren van de pomp en de zonnepanelen is nog niet van start gegaan, wel is er al een beslissing genomen over welk bedrijf deze fase gaat uitvoeren. Daarover in een volgende nieuwsbrief meer.

By His grace, Carolien

Bekijk ook: