Kenia nieuws februari 2024

Zo, ‘En nu even lekker onder de douche’ denk ik, en open de kraan…Er komt geen druppel water uit. Verdraait hoe kan dat nou? Het is het droge seizoen en wat blijkt – water wordt beperkt beschikbaar gesteld op dit moment. Ik was er niet op voorbereid en er is geen drinkwater, afwaswater, schoonmaakwater of water voor de dieren. Wat een situatie! Uiteindelijk wordt er een jerrycan met 20 liter gebracht waar we het maar mee moeten zien te redden. Wanneer we in de Heere Jezus geloven – en Hem steeds zoeken – ontvangen we een EINDELOZE stroom van geestelijk water (leven) in ons hart, om daarmee tot zegen te zijn voor anderen.

‘Wie van het water drinkt dat Ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Dat water zal in hem als een fontein worden, waaruit eeuwig leven voortkomt.’ Joh. 4:13-14

Meer dan genoeg water geboord in Olturot!

Eindelijk is het dan zover, er kan naar water geboord gaan worden in Olturot! Na een lange voorbereidingsperiode en het verkrijgen van de nodige documentatie van ministerie kantoren op het gebied van milieu en water (WRMA en NEMA) hebben we toestemming om te gaan boren. Met een boorvrachtwagen komt ‘Water for the World’ naar de zendingsbasis van CITAM Olturot. Al op 140 meter diepte is het raak, een overvloed van water spuit uit de grond…Iedereen is er opgewonden van. Op de foto vult pastor Terry haar eerste thermosflesje met fris Olturot grondwater.

De volgende fase van dit project is het installeren van de pomp en zonnepanelen om de energie op te wekken. Er worden begrotingen opgevraagd van minimaal 3 verschillende leveranciers, welke vergeleken gaan worden voordat er een keuze wordt gemaakt.

Een exacte datum voor fase 3 is nog niet bekend, maar naar verwachting zullen de pomp en zonnepanelen voor juni 2024 geïnstalleerd worden.

Educatiefonds: Marial Achieng (17) gaat naar kostschool in Nakuru

Ze is de dochter van onze tuinman, Clement. Hij brengt Marial bij ons omdat ik op zoek ben naar iemand die 1 keer per week een dagje kan helpen met het huishouden. Ik neem de tijd om haar in te werken en na een maand besluit ik dat ze kan blijven komen. Ondertussen leer ik haar beter kennen, met school gaat het niet zo goed. Ze doet form 2 van Crater View Secondary school maar wordt regelmatig naar huis gestuurd door gebrek aan schoolgeld of ziekte. Thuis is er ook vaak geen electriciteit en moet ze voor haar broertjes en zusjes zorgen dus van studeren komt het nauwelijks.

Ze zou heel graag naar kostschool willen zodat ze meer tijd heeft om zich op leren te richten. En, een tijdje nadat ze haar aanmelding heeft ingestuurd komt er goed nieuws – er is een sponsor voor Marial gevonden! Eerst gaat ze samen met haar vader de benodigde spullen kopen die ze nodig heeft voor kostschool en op maandag 5 februari is het dan eindelijk zo ver, we gaan haar naar Crater View brengen. Haar metalen box wordt gecontroleerd om te zien of ze alles meegebracht heeft wat nodig is en ze wordt toegelaten, hoewel er nog een aantal dingen missen. Die moeten zo spoedig mogelijk toegevoegd worden.

Twee weken later komt haar moeder, Helen, langs op Zahara Farm. Marial is 2 dagen thuis geweest met een infectie en ze heeft medicijnen nodig. De thuis situatie van Marial is vooral financieel erg moeilijk en ik besluit om haar moeder een paar uurtjes hier te laten werken zodat ze medicijnen kan gaan halen voor haar dochter. Marial maakt een turbulente start met kostschool maar afgelopen maandag brachten we haar voor de 2e keer weg. We hopen en bidden dat ze snel haar draai zal vinden!

HHD: Grace en Esther (tweeling) beginnen met computer training

Voor de tweeling begint een nieuw avontuur! Ze zijn gestart met computer training op ‘Jewel College’, terwijl ze wachten op toelating voor een lerarenopleiding. Veel succes meiden..

By His grace, Carolien