Kenia nieuws januari 2024

Een nieuw begin!

Vanmorgen (dinsdag 23 januari) ben ik onderweg naar Maralal, en probeer op een weg met her en der diepe kuilen mijn nieuwsbrief te schrijven. Ik hoorde voor het eerst van Maralal toen ik het boek ‘De Blanke Masaai’ las, jaren geleden voordat ik ooit in Kenia was geweest en Afrika voor mij vooral beelden opriep van wilde dieren en hongerige kinderen…Inmiddels is Kenia al 20 jaar mijn ‘thuis’, wie had dat toen ooit kunnen bedenken? Tot op zekere hoogte kloppen die beelden van toen nog, maar tegelijkertijd is er heel veel, ook ten goede, verandert hier. Hoewel naar school kunnen gaan of een opleiding volgen na al die jaren nog steeds niet vanzeldsprekend is. We zijn nog maar net het nieuwe jaar begonnen en tijdens de eerste kerkdienst werden we erop gewezen het verleden te laten rusten. Want, de Heere gaat iets nieuws verrichten!

Jesaja 43:18-19 ‘Zie Ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt? Ik baan een weg door de woestijn, en maak rivieren in de wildernis.

Alle ‘sponsorlingen’ slagen voor het eindexamen!

Afgelopen jaar was een uniek jaar, want voor het eerst deden alle meiden die gesponsord worden door ons Educatiefonds in hetzelfde jaar het eindexamen. En wat hebben ze allemaal goede cijfers gehaald! Op maandag 8 januari werden alle resultaten bekend gemaakt.

Nasieku zei ‘ik had wel een beetje last van mijn maag want ik vond het best spannend’. Nasieku’s (Elizabeth) eindresultaat was een B-  en ze is daarna naar Narok gegaan waar haar oudere zus woont met haar gezin. Ze hoopt in de loop van de week voor een paar dagen naar Zahara Farm in Nakuru te komen. Sabrina is op dit moment in Olturot bij pst. Stanley en pst. Terry, samen met haar nu alweer 3-jarige zoontje. Ook Sabrina haalde voor haar eindexamen een B- . Vanmorgen heb ik Grace Ntonisan gesproken, het meisje wat zwanger werd en haar 4e jaar mocht gaan herhalen. Zij is ook terug in Olturot een woont samen met Ezechiel en haar zoontje in een manyatta. Grace haalde een B- wat betekent dat alle meisjes uit Olturot dezelfde examenresultaten hadden.

Esther en Grace willen graag leraar of docent worden

De tweeling Esther en Grace zijn in januari bijna 2 weken naar Zahara Farm gekomen. Het was goed om ze weer te zien en we hebben het gezellig gehad. Tijdens een spelletje monopoly was het erg leuk om te zien hoe ze met geld omgaan, keuzes maken en ja zelfs investeren! Het was hun eerste keer dat ze monopoly speelden en ze hebben notabene van mij gewonnen…Samen met een vriendin van mij hebben ze een keer chapaties (soort pannenkoekjes ) gemaakt die erg lekker waren. We zijn ook een middagje wezen zwemmen, amper 5 minuten van huis. Die dag is Timothy langs geweest en zo hebben ze elkaar voor het eerst ontmoet.

De meiden hadden nog geen e-mailadres dus dat hebben we ook nog samen gedaan wat ze heel leuk vonden. Vooral Grace want zij had ‘computer studies’ in haar examen pakket.

Met Esther en Grace heb ik uitgebreider kunnen praten over een mogelijke beroepsopleiding. Nu de cijfers bekend zijn denken ze er allebei over om leraar of docent te worden. Maar ze hebben in ieder geval nog tot september voordat ze aan een vervolgstudie kunnen beginnen. Overwogen wordt of ze ondertussen een aantal weken computer training kunnen gaan doen, ter voorbereiding, omdat computerlessen op het voortgezet onderwijs in Kenia heel beperkt zijn en wel erg belangrijk voor de toekomst. Het eindresultaat van Grace was een B en het eindresultaat van Esther was een C+. Omdat ze goede cijfers hebben gehaald hebben ze voor het eerst hun nagels gedaan als examen cadeautje, echte meiden dus.

Vandaag of morgen begint mijn terugreis vanaf Maralal, waar ik meest voor persoonlijke redenen het een en ander te doen had, naar Nakuru.  Hopelijk lukt het om ergens onderweg de nieuwsbrief te versturen.

By His grace, Carolien