Kenia nieuws juli – augustus 2023

Twintig jaar Stichting Galilea

Terwijl het in Nederland zomervakantie is, heeft het voortgezet onderwijs in Kenia twee weken vakantie. De leerlingen hebben het 2e termijn van hun schooljaar afgerond en beginnen daarna aan hun laatste en 3e termijn van dit schooljaar. Met Cosmas, de oom van de tweeling Esther & Grace die we met het Educatiefonds sponsoren, spreken we af dat ze in deze periode een weekje naar Zahara Farm zullen komen.

Het is een heerlijk weerzien en het valt me meteen op dat Esther en Grace allebei volwassener geworden zijn sinds de laatste keer dat ze hier waren. Het gaat ons vrij makkelijk af om na meer dan een jaar de draad weer op te pakken. Bij aankomst in Nakuru gaan we eerst pizza halen – die we thuis met elkaar opeten. Ze eten voor het eerst pizza en vinden het erg lekker!

Tuinieren met de tweeling

In het weekend is de tuinman er en hij komt samen met zijn dochter Marial (16). Het klikt meteen tussen de meiden en binnen ‘no time’ worden ze vriendinnen. Met z’n allen gaan we de groentetuin in om te helpen met het planten van sukuma, het verzamelen van vers konijnenvoer en spinazie voor het avondeten.

Dagje uit naar ‘Eagles Point’ aan het Elementaita meer

Op maandag gaan we een dagje uit naar het Elementaita meer, wat bekend staat als UNESCO erfgoed. Het is er prachtig en we eten bij ‘Eagles Point’ kip met geroosterde aardappels en salade voor lunch. Ook krijgen ze hier een kadootje van de kinderen van hun sponsor, armbandjes met hun naam erop en een mooie kaart met een bemoediging. Dat vinden ze heel erg leuk en ik laat ook een foto van het gezin zien.

‘Jezus is de Herder die ons leidt, wij zijn de schapen die Hij weidt’.

Na een korte wandeling richting het meer gaan we ook nog zwemmen daar in de buurt. Esther en Grace zwemmen voor het eerst, maar willen uiteindelijk het water niet eens uit! In een uurtje of twee hebben ze allebei wat basis zwemles van mij gekregen en kunnen ze in ieder geval hun hoofd een beetje boven water houden…We hebben heel veel gelachen, genoten en geleerd vandaag.

Tijdens deze week is er ook genoeg tijd om met Esther en Grace te praten over school. Hoewel de cijfers van allebei iets minder zijn deze termijn, zijn ze toch positief. Esther geeft aan dat de leraren heel aanmoedigent zijn geweest en de afgelopen termijn interessant was met nieuwe dingen om te leren. Grace vertelt dat er sprekers en examinators kwamen om hen tips te geven over hoe je slim kunt studeren en goed voorbereiden op het examen.

‘Steun van sponsors motiveert om hard te werken.’

Voor de sponsor hebben ze een ‘sponsor update’ geschreven over hun dagelijks leven op school, vakantie-ervaringen en wat ze graag zouden willen gaan doen na hun eindexamen. De steun van hun sponsor is erg belangrijk voor ze, ze kunnen zonder onderbreking aan de lessen deelnemen en het motiveert om hard te werken. Samen hebben we de Heere dank gegeven voor alle goeds en gebeden dat ze, goed voorbereid op hun examen, de benodigde cijfers zullen halen voor een vervolgstudie.

Gebedspunten:

  • Elizabeth Nasieku, Educatiefonds

    Draagt u Sabrina, Grace, Elizabeth Nasieku en de tweeling Esther en Grace aan de Heere op (EF)? Dat ze zich goed kunnen concentreren tijdens de lessen en geen last zullen hebben van examenstress zodat hun eindcijfers goed genoeg zijn om hun gewenste vervolgopleiding te kunnen gaan doen. Dat Hij hen nabij zal zijn in deze laatste ‘sprint’ naar het afronden van het voortgezet onderwijs.

  • Esther Mweni (HHD), onze oudste sponsorling, is al in december 2021 geslaagd voor haar dilpoma ‘Counseling and Psychology’. Ze heeft het afgelopen jaar in het PGH – level 5 (Provincial General Hospital) gewerkt en een goede recommendation gekregen. Maar helaas is haar contract niet verlengt…Ze heeft op dit moment geen werk of inkomen. Ze is daar wat over in paniek geweest maar we doen ons best om haar te helpen ander werk te vinden. Bid met ons dat er voor haar een andere opening komt.
  • Dankzegging voor Zahara Farm! Er worden op dit moment tomaten, spinazie en sla geoogst. Er groeit rode bieten, een verse ronde sla, wortels, lente uit en broccoli. We hebben ook verschillende kruidige plantjes zoals rozemarijn, basilicum, corriander, salie en tijm. Voor de dieren zijn er diverse lokale groenten die we gebruiken als bijvoeding voor de vogels en konijnen.
  • Er is ook een pomp geïnstalleerd voor het irrigatiesysteem, waarmee het water uit de vistank – deels – gepompt kan worden voor irrigatie. De meervallen (cat fish) zijn nu ongeveer 20 cm lang!
  • Eind augustus zijn er 4 witte parelhoenders bij gekocht die het prima doen. Zowel de kalkoenen als de parelhoenders en de kippen leggen eieren.
  • Dankzegging voor 20 jaar Stichting Galilea! Op 8 juli 2023 mochten we terugkijken op de vele projecten waarmee we als organisatie tot zegen zijn geweest en zijn.

By His grace, Carolien