Kenia nieuws februari 2023

Eind december zette het droge seizoen zich langzaam in. Het is op dit moment dagelijks zo’n 30 C en ook in maart verwachten we nog weinig verandering. De laatste courgettes zijn geoogst, er is geen ‘sukuma wiki’ (groene bladgroente) meer voor de konijnen en ook witte kool is nu schaars en de prijs ervan hoog. Gelukkig hebben we tot nu toe toch nog witte kool voor de konijnen en kippen kunnen bemachtigen. Er is wel een tros van bijna 50 kg bananen geoogst waar ik bananencake, bananen smoothy en bananenbrood van gemaakt heb. Ook worden er wat bananen aan buren of vrienden gegeven.

Zahara Farm: 1e tros banenen van dit jaar! Bijna 50 kgs…

Want Ik zal u meer dan voldoende water geven voor uw dorstige land en uitgedroogde grond. En ik zal mijn Geest en mijn zegeningen over uw kinderen uitgieten. Zij zullen opgroeien als mals, sappig gras….(Jes. 44:3,4 Het Boek)

Zahara Farm: Leven door de droogte

Zahara Farm kijkt uit naar het begin van het regenseizoen, zodat we weer van alles kunnen gaan planten. De zaaibedden liggen er wat troosteloos bij. We hebben voor de groentetuin geen irrigatie, wat eigenlijk wel wenselijk is. Met de 40 konijnen, vissen en de laatste kippen gaat het overigens goed. Er zijn deze maand nog 6 kippen verkocht. De konijnen eten zich dagelijks lekker vol en de vissen zwemmen ook nog even verder. Een 2 maanden oude ‘Japanese Spitz’ puppy werd verkocht aan vrienden – de kinderen wilden zelfs niet naar school zo blij waren ze ermee! Zahara heeft ook 4 eigen duiven, wat altijd een mooi symbool van hoop en vrede is.

Zahara Farm: Een bemoediging zijn voor jongeren

Op Zahara Farm ontvangen we daarnaast regelmatig jongeren. Niet alleen jongeren die door Stichting Galilea gesponsord worden maar ook uit de buurt. In de afgelopen periode kwamen ze regelmatig over en meestal met een verhaal.

Er zijn verschillende situaties; depressie omdat er teveel anderen van hem afhankelijk zijn, een buurjongen verloor in december zijn vader, een alleenstaande moeder die al meer dan eens heeft geprobeerd om een einde te brengen aan haar leven, een thuissituatie waarbij een moeder niet zorgt voor haar zoon…Hoewel ik geen professioneel ‘counselor’ ben, merk ik dat jongeren die hier komen dingen delen waar ze het moeilijk mee hebben. Ik probeer naar ze te luisteren en met ze te praten. Soms vraag ik via vrienden of ze kunnen helpen met werk vinden, er is zelfs een kans op promotie voor één van hen. De bemoediging die ik ze, soms door eigen ervaringen, kan geven is een zegen voor ze.

CITAM missions: ‘Partnership meeting’

Inmiddels werkt Stichting Galilea al zo’n 10 jaar samen met CITAM missions. In deze periode is er een vertrouwen opgebouwd tussen de 2 organisaties. Na een aantal jaren kwamen er bij CITAM diverse keren nieuwe leidinggevenden, zowel in Olturot alswel op het hoofdkantoor wat het voor mij soms niet eenvoudig maakte om mijn positie uit te leggen. En toch werd er uiteindelijk altijd een weg gevonden voor het voortzetten van de samenwerking.

Er waren fantastische successen, maar soms ook tegenslagen. Afgelopen week hebben we, op verzoek, een ‘partnership meeting’ gehad. De bedoeling hiervan is om verantwoordelijkheden, timelines en grenzen van beide organisaties duidelijker te maken. Dit is een nieuwe ontwikkeling maar ik denk dat dit onze samenwerking in de toekomst nog verder zal versterken!

Afgelopen vrijdag heb ik via Rev. Elias (Head of Missions) de ‘Gelogical Survey’ ontvangen voor de te boren waterput. Deze wordt nu ook door 2 betrokken – en met kennis van zaken – mensen in Nederland gelezen ter beoordeling. Alvast een gift overmaken? Graag o.v.v. ‘Borehole Olturot’

Gebedspunt:

  • Dankzegging voor de positieve ontwikkelingen van onze ‘partnership’ met CITAM missions. Maar ook gebed voor het uitwerken van een overeenkomst waar beide organisaties tevreden over zijn en mee kunnen instemmen.

By His Grace, Carolien