Kenia nieuws januari 2023

Voor het eerst in mijn 20 jaar in Kenia heb ik voor oud en nieuw wat vuurwerk gekocht. Vuurwerk afsteken tijdens nieuwjaar is hier niet gebruikelijk en er zijn jaren geweest dat nieuwjaar alles behalve gezellig was en dan miste ik de goede herinneringen aan Nederland met oliebollen en appelflappen. Dit jaar wilde ik het graag een beetje anders doen – en heb ergens een paar vuurpijltjes gevonden. En er is o.a. een vriendin uit Nairobi overgekomen waarmee ik in Eldoret in het praise & worship team zong. Zo werd de toon gezet voor een sprankelend begin van het nieuwe jaar! De kinderen van de buren vonden het prachtig…

Sta op een schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de Heer’. Jes. 60:1

Kantoor in Nakuru loopt weer ‘op rolletjes’!

Na de vakantie moest eerst de financiele administratie van 2022 afgerond worden. Verder heb ik al een tijdje problemen met mijn 4 jaar oude laptop; deze is erg traag, loopt regelmatig vast en het scherm ging ook kapot. Dus was het eerst kijken wat een reparatie kost, maar al snel werd duidelijk dat het een beter idee is om een nieuwe te kopen. Het bestuur stemde er mee in en het is erg prettig werken met deze laptop vergeleken met de oude. Er was ook een nieuwe anti-virus voor het komende jaar nodig. Fijn om te kunnen mededelen dat het kantoor weer op rolletjes loopt aan het begin van het nieuwe jaar!

HHD programma: ‘Timothy scoort B voor eerste examen ‘Community Health’

Op maandag 9 januari kwam Timothy terug van Olturot om een paar dagen daarna zijn studie  ‘Community Health’ weer op te pakken. Zijn cijfers van het eerste examen waren geweldig, nota bene een B! En dat terwijl hij pas 2 maanden later instroomde dan de rest van zijn klas. Ik ben trots op hem dat het zo goed gaat en hij met plezier studeert. Twee weken later komt een goede vriend van Timothy hem in Nakuru bezoeken. Ook Maxwel is al een jaar thuis in Olturot, na het afronden van form 4. Hij wil graag bij de politie aan de slag, zo bleek, maar ze doen pas in mei dit jaar hun intake. Het was vooral voor Timo heel gezellig dat Maxwel hier een tijdje was. Maar na 2 weken was het voor hem weer tijd om terug te gaan naar Olturot voorlopig.

Educatiefonds: Grace Ntonisan gaat alsnog haar form 4 examenjaar doen.

Dit jaar doen alle meisjes die we sponsoren examen, uniek want normaal gesproken zijn ze verspreid over verschillende niveau’s. Op 24 januari gingen de scholen weer open en Sabrina, Nasieku en de tweeling Esther & Grace hebben zich allemaal op tijd gemeld. Na het ontvangen van de fee structures van 2023 is voor iedereen het schoolgeld voor de 1e termijn inmiddels betaald.

De tweeling Esther & Grace

Grace Ntonisan, het meisje wat begin 2022 zwanger werd en uitviel tijdens haar examen jaar, heeft haar lessen ook weer opgepakt. Er werd zowel met haar als met de vader van de baby, Ezechiel, gepraat. We hebben ons uiterste best gedaan om deze 2 te begeleiden en hen ervan te overtuigen om Grace dit jaar alsnog examen te laten doen. Ezechiel was gelukkig ook voor dit idee en hij beloofde om zijn best te doen om een deel van Grace’s schoolgeld te betalen. De moeder van Grace zorgt voor hun zoontje wanneer ze op school is, zo is het afgesproken. Haar sponsor is door het bestuur over haar geinformeerd en tot onze blijde verrassing waren ze bereid om haar nog een jaar te sponsoren zodat ze in ieder geval haar voortgezet onderwijs kan afronden. Pst. Terry gaat namens CITAM kijken of er voor Ezechiel en Grace een wedding georganiseerd kan worden dit jaar.

Borehole: Contract voor het uitvoeren van een ‘Geological Survey’ werd gegeven aan ‘Water for the World’

Het was alweer een tijdje geleden dat ik Rev. Elias gesproken had (Head of Missions – CITAM) i.v.m. de te boren waterput. Het contract voor het uitvoeren van de ‘Geological Survey’ is uiteindelijk aan ‘Water for the World’ gegeven, de organisatie waar we ook vorig jaar al mee vergaderd hebben. Op 26 januari hebben we een 2e Zoom meeting gedaan en er zijn 2 nieuwe team leden toegevoegd aan het ‘Project Team Borehole 2023’.

Er werd ons vertelt dat na het uitvoeren van het onderzoek is gebleken dat het mogelijk is om op de gewenste lokatie naar water te boren. De lokale overheid heeft eigendoms papieren van de grond nodig, daar wordt op dit moment aan gewerkt. Verder zal er ergens tussen de 200-300 meter diep geboort moeten worden. Het is gewenst om gebruik te maken van ‘solar power’omdat er in Olturot geen aansluiting is op het landelijke electriciteits netwerk. Ook wordt ons sterk geadviseerd om training voor het managen van de waterput te doen, waar ‘Water for the World’ gespecialiseerd in is. Na de nodige prijsvergelijkingen gedaan te hebben zal er een bedrijf of organisatie gekozen worden voor het daadwerkelijke boren. Er moet binnenkort een definitieve begroting opgesteld worden voor het uitvoeren van dit project.

Note:

Stichting Galilea is geinteresseerd in het ontwikkelen van (meer) landbouw activiteit en neemt om deze reden deel aan het realiseren van een ‘borehole’ in Olturot. Het bestuur van SG heeft een uitgebreider verslag van de laatste vergadering over de waterput. Wie daar interesse in heeft kan deze opvragen. Er komt ook z.s.m. een stukje over op onze website.

Gebedspunten:

  • Dankzegging voor een nieuwe laptop voor het kantoor van SG in Nakuru.
  • Dankzegging dat Timothy goede cijfers haalde voor zijn 1e examen ’Community Health’
  • Alle meisjes die we sponsoren zijn weer terug op school, inclusief Grace na haar zwangerschap van vorig jaar!
  • Dankzegging en gebed voor het project ‘Water voor Welzijn’, een borehole voor Olturot. Fondsenwerving door ons als Stichting Galilea is al in volle gang.

By His Grace, Carolien

 

 

 

Bekijk ook: