Kenia nieuws november 2022

FMNR boeren in Mogotio bezoeken tijdens een ‘fieldtrip’

In november ga ik voor 2 dagen naar Mogotio, ongeveer 3 kwartier van huis, voor een FMNR fieldtrip. Wat is ‘Farmer Managed Natural Regeneration’? FMNR is een betaalbare techniek voor het herstel van land welke gebruikt wordt voor het bestrijden van honger en armoede onder boeren door het vermeerderen van voedsel en hout productie en daarmee het opbouwen van weerstand tegen extreme klimaatsomstandigheden.

U komt alle lof, eer en macht toe, Heer, onze God, want u hebt alles geschapen: uw wil is de oorsprong van alles wat er is. (Openbaringen 4:11)

In oktober zond EO Metterdaad een programma hierover uit  tijdens een aktie voor hun 50-jarig jubileum. Vanuit ons bestuur werd mij gevraagd of dit niet mogelijk zou zijn in Olturot? Want FMNR wordt in de regio Marsabit al hier en daar toegepast. Na het kijken van een aantal videos over FMNR wekte het ook mijn interesse en ik besloot een poging te doen om contact op te nemen met Tony Rinaudo, de ‘visionary’ van FMNR. Tot mijn grote verbazing kreeg ik een dag later al bericht terug met het nieuws dat hij begin november naar Kenia zou reizen en of ik ook ergens in de buurt was? Helaas was ik net niet in de gelegenheid om hem zelf te ontmoeten, maar ik had wel de mogelijkheid om samen met een Europees media team 2 FMNR boeren in Mogotio te bezoeken en zo kennis te maken met deze techniek en veldmedewerkers in Kenia.

Bij de evenaar met het Duitse media team – een VN correspondent, een journalist voor World Vision en een neuroloog – samen met Keniaanse ‘field staff’.

Wat zijn de voordelen van FMNR?

FMNR: Het kiezen van boomsoorten die je kunt gebruiken, de juiste manier van snoeien en de ruimte tussen de bomen zijn 3 belangrijke onderdelen van deze techniek.Nancy laat hier zien hoe je moet snoeien zonder de boom ‘pijn’ te doen

Nancy: ‘De bomen die groeien op mijn land zijn belangrijk als voedergewassen voor mijn koeien en geiten. Er zijn op dit moment 23 soorten en deze diversiteit in hun voeding brengt een hogere melkproductie. Er komen ook nieuwe soorten bij, waarvan ‘sandal wood’ een hele bijzondere is en het ruikt heerlijk! Andere bomen en struiken trekken met hun bloesem bijen aan en Nancy heeft inmiddels 29 bijenkorven waarvan ze 2 a 3 keer per jaar 10-15 kg honing per bijenkorf kan oogsten.

Daarnaast bieden de bomen schaduw, zuurstof, brandhout en mest…En omdat mijn vee niet dood gaat tijdens droogte werden ook andere boeren in mijn omgeving geinteresseerd en we bestaan nu uit 17 leden!

Note: Een verslag over FMNR n.a.v. mijn fieldtrip kun je opvragen:  info@stichtinggalilea.nl

By His grace, Carolien

Bekijk ook: