Kenia nieuws oktober 2022 (Olturot Deel 2)

Al om half 6 dinsdagochtend begint onze terugreis vanuit Olturot…Pastor Terry heeft deze week een CITAM conferentie in Nairobi en Jenisa gaat weer terug voor haar computertraining. De zonsopkomst in de woestijn is prachtig en de reis verloopt goed, we bereiken Kargi al om half 8.

‘Oema’ in Olturot: niet zonder pech, wel een fantastische ervaring!

Het is de bedoeling dat we vandaag Nairobi bereiken, maar zo’n 28 km na Kargi krijgen we pech! De achteras van de auto is gebroken en we kunnen niet verder. Gelukkig heeft Terry contacten en eerst komt er een motorbike uit Kargi van een andere Christelijke organisatie – in een poging om te helpen. Dickson heeft warme ‘chai’ en koekjes voor ons meegenomen wat een welkome  traktatie is hier ‘in the middle of nowehere’. Het verzacht de frustratie en vermoeidheid een beetje en uiteindelijk proberen we stapvoets richting de verharde weg te gaan wat op deze manier nog een heel eind is. Niet lang daarna komt er een Landcruiser voor ons, met een lasapparaat waarmee de achteras ter plaatse gemaakt wordt. Al met al heeft het 7 uur geduurd voordat we verder konden met onze reis, we besluiten in Marsabit te overnachten. Toch kijken we terug op een paar bijzonder enerverende dagen!

‘Ik heb naar je omgezien in de woestijn, de dorre woestijn. (Hos. 13:5)

 

Bespreking: ‘We gaan roeien met de riemen die we hebben’, is het motto

Een enigzins vreemde uitspraak, gezien de omgeving waarin we werkzaam zijn. Maar tijdens onze bespreking van maandagochtend hebben we alle projecten onder de loep genomen; de plannen voor de waterput (zie nieuwsbrief september 2022), het schaduwnet, Educatiefonds en het HHD programma.

Schaduwnet Schade

Bij aankomst in Olturot troffen we het schaduwnet niet in goede staat aan. Een harde wind die over Olturot kwam heeft behoorlijk schade aangebracht en er zijn reparaties nodig. Ons streven is om ervoor te zorgen dat de reparaties gedaan gaan worden zodat het schaduwnet weer gebruikt kan gaan worden. Zowel Stichting Galilea als CITAM zal daar aan bijdragen, want de groenten werden goed verkocht o.a. aan Missions of Hope.

HHD programma gaat ook jongens sponsoren

Toen Rev. Elias naar Zahara Farm kwam eerder dit jaar deed hij het verzoek of we ook jongens zouden willen sponsoren. Pastor Terry had het daar ook al een keer over gehad met mij. Ze legde dit in Olturot verder aan ons uit – als het om onderwijs gaat kiezen de ouders of voogd er meestal voor om eerst de jongens naar school te laten gaan en ze proberen ervoor te zorgen dat ze het voortgezet onderwijs betalen. Daarna is er ook voor veel jongens uit Olturot weinig of geen kans voor verdere studie. Ze introduceerde Timothy aan ons die vorig jaar form 4 heeft afgerond. Sinds begin 2022 is hij in Olturot en hij heeft geen baantje of de kans voor een vervolgstudie. Een aandachtspunt van ons is dat we heel graag zouden willen dat jongeren die we sponsoren op een dag terugkeren naar hun dorp met kennis en vaardigheden die ze geleerd hebben. We besloten om op zoek te gaan naar een sponsor voor Timothy.

Educatiefonds: ons doel is dat alle sponsorlingen het voortgezet onderwijs afronden

Met Nasieku en Sabrina gaat het goed, binnenkort komt Sabrina naar Nakuru voor een schoolreis. Haar klas gaat een dag doorbrengen op Egerton University waar ze een beeld zullen krijgen van mogelijke vervolgstudies. De volgende dag gaan ze naar Nakuru National Park waarna ze een nachtje naar Zahara Farm mag komen (dat was al deze maand oktober).

Voor alle ‘sponsorlingen’ is het ons doel dat ze het voortgezet onderwijs afronden. Maar het blijft soms moeilijk om dit te realiseren gezien de cultuur waaruit de meisjes komen. Grace Ntonisan begon dit jaar aan haar examenjaar, maar ze werd zwanger en kreeg in augustus een zoontje, Elias. Ik heb haar en de vader van de baby opgezocht in Olturot en gelukkig maken moeder en baby het goed. Samen met Ezechiel, de vader, zoeken we naar een oplossing zodat Grace alsnog haar form 4 gaat afronden. Zelf is hij leraar in Kargi en is er voor dat Grace haar voortgezet onderwijs afmaakt.

By His Grace, Carolien