Kenia nieuws november 2021

Geboorte en sterfte, planten en oogsten…

Dankdag,  nog nooit eerder lééfde deze dag voor mij zo als dit jaar..Rode bieten die eerder in de groentetuin geplant waren konden geoogst worden, de kippen legden voor het eerst 2 eieren en Scar kreeg 12 puppies. Dankbaar voor veelvoudig verkregen zegeningen! En tegelijkertijd in dezelfde maand…Scar overleefde het niet, ze verloor haar eetlust en kon haar pups niet meer voeden. In de week erna probeerde ik de puppies zelf groot te brengen – maar 1 voor 1 verloor ik de pups ook. Dat was heel, heel verdrietig.

Prediker 3:2 Er is een tijd om geboren te worden en een tijd om te sterven, een tijd om te planten en een tijd om te oogsten…3:22 Put vreugde uit alles wat je onderneemt!

Zahara Farm: Nieuwe ‘Nijntjes’ 

Als we bij mijn opa en oma op bezoek gingen vroeger, dan maakten ze altijd verse konijnenbout klaar voor ons. Opa had een grote schuur waarin hij konijnen hield. Het was altijd smullen! Op Zahara Farm begonnen we met 5 konijnen. Een van de voedsters kreeg 6 konijn kittens die inmiddels goed groeien. Dagelijks krijgen ze verse groente uit de tuin en andere planten die ze lekker vinden. De hokjes hebben hooi als bodembedekking en ze kunnen daar ook wat van knagen. Deze maand zijn er 8 konijnen bij gekocht en een van de rammen werd verkocht aan een mevrouw uit Nakuru. Voor kerst komt er hier vast ook een op het menu…

Zahara Zaaibed

Om de grond te testen heb ik zaadjes gekocht voor sla, rode bieten, peterselie, courgette, broccoli en bloemkool. Die zaaide ik eerst in kleine bakjes. Na een paar weken werden de stekjes naar de tuin overgeplant. Vooral de rode bieten doen het heel goed en ook de sla kwam mooi op. Nu ik weet dat de grond vruchtbaar is hebben we zaaibedden gemaakt zodat de groentetuin er overzichtelijker uit ziet. Vanmiddag is de courgette overgeplant en zijn ook de broccoli en bloemkool stekjes voor het eerst in een zaaibed gezet. Ik ben heel benieuwd of ze het goed gaan doen!

HHD Esther: Watergebrek doet verhuizen

Afgelopen maand had Esther opeens geen water beschikbaar meer in haar kamertje. Naast werken, studeren en examens voorbereiden was dat vermoeiend en een heel gedoe voor haar. Ze vond nog geen 10 minuten bij mij vandaan een ander kamertje – een nieuw gebouw en zelfs nog niet eens helemaal af! Het ziet er prima uit en bijkomend voordeel is dat ze nu indezelfde buurt woont als een van haar ‘zussen’ van Happy Rock, het weeshuis waar ze is opgegroeit.

Missionary ‘Mama Joy’ thuis gehaald

Na zeker 2 jaar ziekte overleed Nellie Wanjala, de moeder van ‘Happy Rock’, op 29 november . Esther is voor haar memorial naar Eldoret gereisd om bij haar Happy Rock familie te zijn. Tijdens mijn eerste reis naar Kenia ontmoette ik John en Nellie en stelde me als vrijwilliger beschikbaar om zendingswerk te doen met Jeugd met een Opdracht. Wat heb ik daar warme en bijzondere herinneringen aan! Nellie inspireerde, bemoedigde en gaf altijd getuigenis van Zijn liefde. Haar geloof en vertrouwen waren aanstekelijk, niet alleen voor mij maar ook voor iedereen die haar kende.  Haar kaarsje is uitgegaan -maar daar zijn er geen tranen meer!

Educatiefonds: Moi Girls High School Marsabit in vlammen

‘Jenisa is naar huis gestuurd, de school is in brand gestoken!’, liet pastor Terry me weten. In het nieuws hebben we al meerdere keren berichten gehoord van andere scholen in Kenia waar dit ook gebeurd is. De leerlingen protesteren omdat de studiedruk te hoog is – nu de overheid naar aanleiding van corona de vrije dagen en vakanties heeft beperkt en ingekort met meer studielast per termijn. Het lukt de scholen en de overheid vooralsnog niet om deze trend stop te zetten…Gelukkig is Jenisa inmiddels weer terug naar school. Wilt u met ons bidden dat er een einde komt aan deze protesten en de rust weer keert?

Wij wensen jullie gezegende kerstdagen een een gelukkig nieuwjaar!

By His Grace, Carolien