Kenia nieuws september 2021

Zahara Farm uitbreiding op HHD-programma

In februari van dit jaar ben ik verhuisd, dat was al langere tijd mijn wens. Via een pagina op Facebook kwam ik uiteindelijk bij een wat ouder huis uit met een mooie tuin erbij. Nog geen 500 meter verderop is er een ‘borehole’ met directe watervoorziening naar het huis. Ook is er een verharde weg vlakbij en het is ongeveer 10-15 minuten rijden van Kiamunyi naar Nakuru centrum.

Het voelt landelijk maar toch zijn de meest belangrijke voorzieningen goed bereikbaar. Het idee was om hier een ‘pilot project’ op te zetten onder de Keniaanse zuster organisatie van Stichting Galilea, Zahara Galilea.Tijdens de corona gingen de huurprijzen omlaag en dit was dan ook een goede periode om hier in Nakuru iets nieuws op te starten!

Zahara is een Hebreeuws woord of een naam welke ‘straling’, ‘bloeien’, ‘glanzend’ of ‘schijnen’ betekent.

‘Kienyeyi’ kippen, konijnen en vissen

Op Zahara Farm houden we inmiddels tussen de 400 en 600 ‘Kienyeyi’ inheemse kuikens en kippen welke heel populair zijn bij de lokale bevolking en ze kunnen zowel voor opfok, vlees als voor de leg verkocht worden. Er is geïnvesteerd in een broedmachine, een ‘brooder’ voor de kuikens en een binnen- en buitenverblijf voor de oudste kippen die nu alweer bijna 7 maanden oud zijn.

We zijn ook begonnen met het fokken van konijnen, visteelt en het verbouwen van diverse groenten. Een volgende stap is het maken van compost om daarmee de groentetuin te kunnen bemesten. Bovendien is er een larve die bij dat proces kan helpen welke voor extra eiwitten weer aan de kippen bijgevoerd kan gaan worden. Zahara Farm is een mooie aansluiting op en uitbreiding van ons HHD-programma!

Dit is het opstart jaar van Zahara Farm maar vanaf volgend jaar hopen we meer jongeren te kunnen gaan sponsoren, trainen en begeleiden. Ook kunnen ze hier wat zakelijke basisvaardigheden leren zodat ze in de toekomst beter voor zichzelf kunnen zorgen. We betrekken de gemeenschap bij ons project door hen bewust te maken van wat we doen om zo ‘good will’ te verkrijgen. Zahara Farm bestaat zowel voor als door de omringende samenleving.

Wilt u graag meer weten over Zahara Farm?

Stuur dan even een e-mailtje naar caro30az@gmail.com of app via +254 (0) 706412803

Esther (HHD-programma) geeft counseling aan nichtje buurman

Dinsdag belde Esther (HHD programma), kan ik na mijn werk langs komen? Hoewel ik s’avonds een vergadering heb met ons bestuur vind ik het prima. Vorige week heeft ze haar examens van de derde termijn afgerond, die waren best pittig maar ze denkt dat ze het goed heeft gedaan.

Een paar dagen daarvoor had ze te maken met een dramatisch voorval waarbij een verloskundige -/ gynaecoloog  in Nakuru zijn twee kinderen van 5 en 3 jaar met een injectie-overdosis gedood heeft en vervolgens probeerde zelfmoord te plegen. Uiteindelijk overleed hij op de intensive care van het PGH ziekenhuis waar Esther werkt. Zijn vrouw was in Nairobi – en totaal overstuur toen ze de realiteit onder ogen kreeg, waarover Esther wat dingen die ze gezien heeft beschrijft. Ook bij haar maakte dit weer het een en ander los met herinneringen aan wat er met haar zus en 2 kinderen gebeurde. Gelukkig heeft ze veel steun van haar collega’s en docenten en het gaat goed met haar.

Laatst vertelde een buurman dat hij problemen heeft met een nichtje – ze loopt weg van huis en gaat niet naar school.  Ik stelde aan hem  voor om samen met haar voor counseling te gaan bij Esther. Twee dagen later stond er een afspraak geplanned. Nu, een maand later, is het meisje van een jaar of 16 weer bij haar moeder thuis en terug naar school! Dat zijn de mooie en bemoedigende berichten – zo kan Esther met haar opleiding tot zegen zijn.

By His grace, Carolien