Kenia nieuws december 2020

Ondanks de beperkende lockdown maatregelen reisden veel mensen vanuit de steden in December af naar het platteland om voor de kerst familie te bezoeken. Ook in Kenia is dat gebruikelijk – en hoe nederig je huisje dan mag zijn, ook daar wordt het vaak toch met een extra lekkere maaltijd gevierd. Chapaties, een soort platbrood, zijn bijvoorbeeld favoriet. Door andere families of vrienden wordt voor deze gelegenheid graag een geit of schaap geslacht. En zo zit je zomaar even in de ‘stal’ met je gedachten, toen de herders het Koningskind bezochten toen Hij geboren werd! Dat mogen we elk jaar samen met familie, vrienden of buren vieren – dankbaar, ook als we dit jaar thuis ‘online’ een kerkdienst bezochten om toch iets van die warme liefdevolle sfeer te kunnen proeven.

Educatiefonds 2020: Jenisa, ‘Corona verspilt mijn tijd!’

Al sinds maart gaan de 4 meisjes uit Olturot die we sponsoren niet meer naar school…Hoe gaat het met ze? Ik deed een kort interview met Jenisa, Grace, Nasieku en Sabrina.

Wat weet je over Covid 19?

Grace: De scholen gaan pas begin volgend jaar weer open…

Hoe beïnvloed Covid 19 je dagelijkse leven?

Jenisa: ‘Corona verspilt mijn tijd! Ik ga liever terug naar school, nu haal ik dagelijks water, brandhout en help mijn moeder in de manyatta. Af en toe bezoek ik pastor Terry. Zaterdag was leuk, toen hebben we gevoetbalt.’

Sabrina: ‘Corona verspilt mijn tijd. Het is oke om in Olturot te zijn maar elke dag ga ik water halen en brandhout. Ik zorg ook voor de dieren – geiten en schapen. Ik wil graag weer terug naar school’.

Wat zijn de laatste cijfers die je hebt gehaald op school?

Jenisa: Engels en CRE (Christelijke Religie) zijn mijn beste vakken, maar wiskunde vind ik heel moeilijk..

Pst. Terry: Nasieku en Sabrina hebben alleen nog maar mid-term examens gedaan. Net voor de end-term examens van de 1e termijn ging Kenia in ‘lockdown’.

Worden er meer meisjes zwanger of trouwen ze nu meer tijdens de Corona crisis?

Grace: Ja, maar pastor Terry helpt ons en ik wil nu niet zwanger worden. Ik mis leren en studeren, soms lees ik voor mezelf in de manyatta.

Sabrina: Verlegen…, ‘Nee, ik wil nu nog niet zwanger worden’.

Hoe ervaar je de Heere Jezus in je leven vandaag?

Jenisa: ‘Regelmatig ga ik bij pastor Terry langs en dan praten we. De gebruikelijke bijeenkomsten van CITAM, mijn kerk, zijn ook in Olturot afgelast. Maar ze begeleid ons en ik wil me blijven focussen op mijn eigen toekomst. Hij zorgt voor ons en ik hoop dat we gauw weer naar school kunnen’.

Form 1 meisjes een beetje verlegen…

Het gesprekje met Nasieku was lastig, ze spreekt nog niet zo goed Engels. Ook is ze dit jaar pas begonnen in Form 1 net als Sabrina. Ik merkte dat ze nog heel verlegen zijn en hun Engels beperkt. Dus meestal antwoorde ze met ‘ja’ op mijn vragen ook als ze me niet begreep…

Kom in actie o.v.v. Educatiefonds 2021

Op 4 januari 2021 heropenen de scholen in Kenia weer. Heeft u misschien iets extra’s om te geven? Dan kunnen Grace, Nasieku en Sabrina weer naar school. Voor Jenisa hebben we een nieuwe sponsor waar we heel dankbaar voor zijn! Het schoolgeld kost ongeveer € 45 per maand per leerling. Uw steun via IBAN: NL85 SNSB 0963 6238 85 is en blijft belangrijk en van harte welkom!

By His grace, Carolien.

Ook Jenisa, Grace, Nasieku en Sabrina brengen groeten over naar alle sponsors vanuit Nederland.