Kenia nieuws april 2020

Op z’n Keniaans mijn verjaardag vieren – met een klein groepje vrienden en varkensvlees op de barbeque. Gezelligheid en lekker samen eten, een welkome afleiding zeker nu ik meest van de corona-tijd in huis doorbreng. Op 11 april werd ik alweer 39 jaar, 40 staat voor de deur…

Hier is het lange regenseizoen begonnen, het regent elke dag. Meestal begint het in de namiddag en s’nachts regent het ook. Kenia is nog steeds in ‘lockdown’ – van 19.00 u tot 5.00 u. Scholen, overheid en de meeste kantoren zijn gesloten. In restaurants kun je wel eten afhalen maar je kunt er niet eten. Overal wassen we onze handen voordat we bijvoorbeeld een supermarkt in gaan en we gebruiken mondkapjes ook op straat. Af en toe bezoek ik een vriendin of ga een stukje touren en genieten van de natuur.

‘Hij zend de regen die op de aarde valt, Hij laat het water over de akkers vloeien..’(Job 5:10)

Aanleg druppelirrigatie is baanbrekend voor tuinbouw in Olturot

Olturot betekent ‘een plek met veel water’, het hele jaar door is er voldoende grondwater vanuit Mount Kulal aan het Turkana meer. Daarom is het landbouwpotentieel goed en de kans op een succesvol tuinbouw project groot.

De werknemers gaan verder met het breken van de grond, het graven van greppels, staaldraad spannen en uiteindelijk het schaduwnet over de constructie plaatsen. Iedereen kijkt opeens omhoog terwijl een grote wolk sprinkhanen langs het dorp trekt…Ze lijken terug te keren naar Ethiopië. Mama Zion is dagelijks verantwoordelijk voor de lunch – ugali met witte kool. Zelf doe ik wat kantoorwerk en financien met pst. Terry terwijl ik er ook voor zorg dat alles goed georganiseerd wordt terwijl Amiran hier aan het werk is. Ook maak ik een paar leuke filmpjes van het ‘tuinbouw team’. Ammi werkt tot 7 uur s’avonds door – als de andere werknemers al naar hun manyatta’s zijn, om ervoor te zorgen dat de installatie vrijdagmiddag klaar is.

Elke nacht slaap ik buiten, in mijn manyatta is het te warm. Het is de laatste dag van de installatie fase…We beginnen met ‘double digging’ (dubbel graven, de grond klaar maken), het mengen van de mest, het maken van een deur en het aansluiten van het irrigatiesysteem! In deze omgeving is er nog nooit eerder gebruik gemaakt van irrigatie voor tuinbouw. Ondertussen doe ik de salarisadministratie en we sluiten de afgelopen dagen af met het betalen van de werknemers. Iedereen is blij en om 4 uur s’middags is de installatiefase afgerond – we kunnen onze terugreis naar Nairobi en Nakuru beginnen!

By His grace, Carolien