Kenia nieuws november 2019

Soms…lijkt het alsof je er alleen voor staat…Weet je niet meer hoe je verder moet, welke volgende stap te maken…Zoveel dingen om over na te denken: verantwoordelijkheden, dagelijkse activiteiten voor jezelf en het werk wat je gegeven is, persoonlijke dromen en wensen, ideeën en plannen die je probeert te maken voor de toekomst…Wat, hoe, waar, wanneer en met wie? November – welke richting nu op?

Jes. 41: 10 ‘Wees niet bang, want ik ben bij je, vrees niet, want ik ben je God. Ik zal je sterken, ik zal je helpen’.

PGH stage Esther: ‘Wat heeft dit jonge meisje mij nou te vertellen?’

Esther komt me op een zondagmiddag opzoeken en vertelt me over haar stage hier in het PGH (Provincial General Hospital) ziekenhuis te Nakuru. Ze doet praktijkervaring op met counseling van drugs verslaafden, mensen die poging tot zelfmoord hebben overleefd, omgaan met ziekte en relatieproblemen. Ze is nog maar 20 jaar en er zijn patiënten die denken – wat heeft dit jonge meisje mij nou te vertellen? Ondanks haar eigen verdriet van het verlies van haar zus en kinderen eerder dit jaar verloopt haar stage goed en krijgen haar patiënten respect voor haar. Wat een blijdschap te weten dat ze op deze manier mensen kan helpen en tot zegen kan zijn!

(Foto: HHD Begeleiding en verjaardag secretaris vieren!)

Educatiefonds en tienerzwangerschappen – hoe gaan we ermee om?

We hopen ook in 2020 weer 4 of 5 meisjes te kunnen sponsoren voor het voortgezet onderwijs. Met Jenisa gaat het goed, ze scoorde gemiddeld en kwam uit op een C-. Van Grace heb ik nog geen resultaten binnen van haar 1e jaar voortgezet onderwijs. De afgelopen 2 jaar raakten er 3 meisjes zwanger die door Stichting Galilea gesponsord werden. Wat we ons nu afvragen is – hoe gaan we hier mee om? Het is niet zo makkelijk om een concreet antwoord te vinden op deze vraag want in de meeste gevallen komt het voort uit hun cultuur en opvoeding. Zikuku en Sabina zouden volgend jaar graag weer terug willen naar school en ik ben daar met pastor Terry over aan het praten en bidden. Dit vraagt om wijsheid – deze meisjes aan hun lot overlaten, of met ze verder wandelen op hun levensweg?

Toen ik aan Zikuku vroeg waarom ze terug wil naar school zei ze: ‘Als ik mijn school af maak kan ik straks voor mezelf, mijn zoontje en mijn moeder zorgen’! Dat begrijpt ze nu….

Netwerken en nieuwe ideeën

En wat gebeurd er verder op de achtergrond? Ik heb een aantal interessante nieuwe contacten opgedaan via mensen die voor de VN werken. Via hen heb ik in ieder geval 2 nieuwe links naar andere organisaties waar ik graag eens mee in gesprek wil gaan. Ook is een vriendin van mij naar Marsabit verhuisd en heeft daar in verband met haar werk goede contacten met de lokale overheid die voor ons werk in Olturot belangrijk kunnen zijn. Aanstaande donderdag ga ik naar Nairobi om samen met een ‘collega’ een projectvoorstel af te maken met als doel om daarmee extra fondsen te werven.

Er komen ook nieuwe ideeën op mijn weg waarbij er interesse is in bijproducten van een acaciaboom in de regio Marsabit…Er is me zelfs gevraagd of ik mee wil werken aan iets met geitenhouderij. Veel interessante mensen, organisaties en projecten. Welke richting nu op…

Bedankt voor uw bezoek en bijdrage!

Door uw medewerking en komst was ook de 8e Stichting Galileadag een succes. Iedereen had zo zijn of haar eigen reden om aanwezig te zijn – maar uiteindelijk met elkaar voor dit doel:

Hoop, Hulp en Ontwikkeling brengen in Kenia.

Bedankt voor het mogelijk maken van deze dag! Was u er niet bij dan nodigen we u van harte uit om alsnog een  van onze projecten te sponsoren met uw gift – over te maken naar:

IBAN: NL85 SNSB 0963 6238 85

Dan kunnen we ook in 2020 weer de nodige hulp bieden.