Kenia nieuws april 2019 – Deel 1

Op zaterdag 23 maart ga ik nog met Esther naar een EHBO-competitie van het Rode Kruis waar ze deel aan neemt, de volgende dag in de namiddag belt ze huilend op met tragisch nieuws: haar zus Mueni en 2 kinderen – Agnes (19) en Raphael (nog geen 1 jaar) – zijn dood aangetroffen in hun apartement in Nairobi. Tijdens de vakantie bracht ze haar tijd meest met hen door…

Er is een tijd om te worden geboren en een tijd om te sterven, een tijd om te planten en een tijd om te oogsten…’ (Prediker 3:2)

Psychologie opleiding Esther uitgestelt na tragisch verlies van zus en kinderen

Ze is er helemaal klaar voor, dinsdag begint Esther met haar diploma psychologie hier in Nakuru! Ook heeft ze kamers gevonden bij een universiteit in de stad waar ze voor het eerst zelfstandig zal gaan wonen.

Twee dagen voordat ze zou beginnen krijgt ze overigens vreselijk nieuws: haar zus en 2 kinderen zijn dood aangetroffen in het apartement in Nairobi waar ze nog geen 2 maanden geleden naar toe zijn verhuisd vanuit Mombasa. Waarschijnlijk zijn ze vermoord door de vader van Mueni’s zoontje maar onderzoek door medici, politie en opsporingsdiensten komen vooralsnog niet met een afsluitende verklaring…

De dagen erna gaan in een waas en verwarring voorbij. Door telefoontjes van allerlei mensen druppelt er informatie binnen over de laatste berichtjes, gesprekken en momenten samen. Iedereen is op zoek naar een antwoord.

Samen met Esther reis ik zo snel mogelijk af naar Mombasa en we worden door vrienden van haar zus verwelkomt. Door de buurt gaat een ‘harambee’ georganiseerd worden, een fondsenwerving ter voorbereiding op de begrafenis. Esther gaat deze dagen door een achtbaan van emoties en wordt s’nachts een keer in paniek wakker.

De begrafenis laat bijna 2 weken op zich wachten maar op zaterdag 6 april halen we eerst de lichamen op van het mortuarium en reizen vervolgens af naar Machakos county waar ook Esther’s moeder begrafen is. Haar broers en zussen van het weeshuis Happy Rock zijn ook gekomen. Wanneer de 3 begraafkisten binnen worden gereden en bij aankomst op de begraafplaats stort Esther in – maar gelukkig wordt ze omringt door veel lieve mensen die haar opvangen. Daar put ze kracht uit, en zeker ook uit haar geloof.

Esther luisterde veel naar een lied met de tekst: ‘Through it all, my eyes are on You and through it all it is well…’’ In alles zijn mijn ogen op U gericht en in alles is het goed… 

Vrijgevigheid en verontschuldiging

In maart kwam er vanuit Kenia geen nieuwsbrief omdat ik, Carolien, met Esther in Mombasa was om er voor haar te zijn in deze moeilijke periode. Hartelijk dank voor uw betrokkenheid en vrijgevigheid, Stichting Galilea kon door uw bijdrage mede een waardige afscheid geven voor Esther’s familie.

By His grace, Carolien