Kenia nieuws februari 2017

Vreugde uit alles wat je onderneemt

Werkzaam zijn in de zending is ook heel veel ondernemen…Eerlijk gezegd heb ik daar voordat ik naar Kenia ging niet echt meteen aan gedacht. Ik ging in geloofsvertrouwen en onderweg merkte ik vaak pas dat je best heel wat meer ‘in huis’ moet hebben. Nou ben ik gelukkig iemand die het heerlijk vindt om een soort duizendpoot te zijn – niet te eenzijdig maar graag verschillende dingen oppakken. En dan zegt Prediker: ik heb vastgesteld dat het maar het beste is voor een mens dat hij vreugde put uit alles wat hij onderneemt. Dat is toch fantastisch!

Afspraken met Missions of Hope

Op 13 februari word ik hartelijk ontvangen door Edith op het kantoor in Pangani, een semi-sloppenwijk van Nairobi. We hebben veel gepraat over zowel Stichting Galilea als MiHo om zo alvast een indruk te krijgen van het werk van beide organisaties.

Even later werd ik uitgenodigt door een van de directeuren – Wallace Kanyuira. Eerst was het even aftasten maar al snel verliep het gesprek heel soepel. Een belangrijk onderdeel waren de afspraken die in aanwezigheid van pst. Kuchio zijn gemaakt tussen Citam missions en MiHo sinds oktober 2016.

De taakverdeling tussen Citam en Missions of Hope is als volgt:

• Citam gaat de school bouwen
  • Citam zet zich in voor ‘literacy’ ofwel mensen leren lezen en schrijven.
  • Citam is meest verantwoordelijk voor ‘spiritual counsel’ ofwel hulp, advies, pastoraat in het kader van geloof.
  • MiHo heeft het volledig ‘runnen’ van de school als haar taak.

Ik voel me eigenlijk maar een heel klein vogeltje tussen deze 2 partner organisaties… Maar ik heb vertelt op welke manier wij in Wiga hebben bijgedragen aan het opstarten van een secondary school.

En dus mijn aanbod namens Stichting Galilea is om met onze fondsen – in 1e instantie – in te zetten op:

• Lesmateriaal
  • Schoolbankjes / tafeltjes en stoeltjes
  • Eerder ingekochte ‘hardware’ door SG (metaal e.d.) kan eventueel gebruikt worden voor het dakwerk van de school.

Vervolgens kwam er een tekening op tafel met daarop het ontwerp van de school. Dat zag er goed uit! Wallace vertelde ook dat het land waarop de school gebouwd gaat worden ondertussen gemarkeerd wordt. De county government is er bij betrokken voor steun van de lokale overheid. Wallace is wel geïnterresseerd in een samenwerking, we zijn allemaal organisaties die werken met sponsorgelden en ander soortige fondsen. MiHo gaat een overeenkomst voor Stichting Galilea en Missions of Hope opstellen waarin uitgangspunten voor onze samenwerking zullen staan. Ze hopen uiterlijk maart 2017 van start te kunnen gaan met de bouw van de school! Het ontbreekt me op dit moment aan ruimte om meer te vertellen over mijn bezoek, maar wie weet komt dat in een andere nieuwsbrief nog eens ter sprake.

Korte berichten

I. We hebben genoten van het Benefietconcert en de totale opbrengst van sponsorbijdragen en giften was ongeveer € 1200. Daar zijn we blij mee # project plannen!

II. In samenspraak met pst. Becher, Dan en Amani (Citam) is er een landbouworganisatie gekozen waarmee we het groente verbouwen gaan opstarten. Ook hebben ze 15000 ksh (+/- € 1450) toegezegd en mogelijk gaan we in maart eindelijk van start…Als SG zetten we vooralsnog € 1000 in maar nog een extra € 500 zou heel welkom zijn.

III. Stefan, onze penningmeester, reist van 24 april t/m 9 mei naar Kenia om te genieten van kleurrijk Afrika maar natuurlijk ook om meer zicht te krijgen op mijn werk hier!

IV. Jacky is met Dan en Amani mee terug gegaan naar Olturot halverwege februari. Ze zou heel graag een Discipelschap Training School (DTS) willen doen in Mombasa – nog vòòr een eventuele vervolgstudie. We zijn aan het overwegen of dat mogelijk is.

Graag vraag ik u om gebed bij het uitvoeren van alle plannen, de verschillende organisaties, de mensen die voor Hem en door Hem veel ondernemen en de mensen waarvoor we het mogen doen – o.a. in Olturot.

By His grace, Carolien Zijda